Αρχικά,πρέπι να δοθεί ένας ορισμός του θέματος. Με τον όρο facebook εννοούμε τη γνωστή σε όλους μας σελίδα το fb: τα προφίλ,τα προσωπικά μηνύματα,οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις για τις διάφορες εκδηλώσεις. Με τον όρο πρέπει εννοούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της κοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων. Τέλος, με τον όρο "καταργηθεί" εννοούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια νομοθεσία στη χώρα που φιλοξενει τη μητρική εταιρεια διαχείρησης του fb, η οποία νομοθεσία θα επιβάλλει την εξ' ολοκλήρου διαγραφή όλων των αρχείων του fb, των προφίλ, των μηνυμάτων, των φωτογραφιών των ατόμων,ομάδων και εταιρειών που φέρουν λογαριασμό στο fb. Προτείνεται μάλιστα η μετατροπή αυτής της εταιρείας σε εταιρεία που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο τα παιχνίδια που σήμερα μπορούμε να παίζουμε στο fb.
Ας παραθέσω μερικά από όσα ακούστηκαν την Δευτέρα στο debate από τις ομάδες
Αρχικά λοιπόν από την πλευρά του λόγου:
1)Παραβίαση ιδιωτικής ζωής των ατόμων Το facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί την δημοσίευση φωτογραφιών και πλήθους άλλων προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών. Μάλιστα πλέον προωθεί ακόμα και την δημοσίευση του που βρίσκεται κανείς. Αυτό το γεγονός όπως αναφέρθηκε μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από άτομα τα οποία είτε παράνομα (hacking) είτε νόμιμα (πιθανόν λόγω της τάσης που επικρατεί να προβάλλει κανείς το profile ακόμα και σε άτομα που δεν γνωρίζει).
2)Πλασματικές σχέσεις Πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου λόγω των νέων τεχνολογιών έχει καταστεί δυνατή η αλληλεπίδραση μέσα από τον υπολογιστή. Το θέμα είναι όμως να δούμε πόσο "αληθινή" είναι η επαφή αυτή και κατ' επέκταση οι σχέσεις που δημιουργούνται. Δεν είναι δυνατό ο καθένας να έχει εκατοντάδες φίλους. Η επαφή ανάμεσα σε δύο άτομα απαιτεί την ύπαρξη μιας ουσιαστικότερης και πιο άμεσης σύνδεσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει ένα chat ή τα likes. Με την κατάργηση λοιπόν του facebook ο καθένας θα βγει προς τα έξω να αναζητήσει την πραγματική επαφή με άλλα άτομα χτίζοντας πραγματικές σχέσεις.
3)Εκμετάλλευση από εταιρείες Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το facebook για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των προϊόντων με αθέμιτους όμως τρόπους. Οι πληροφορίες από τα profiles, οι οποίες αφορούν τόσο προτιμήσεις των ατόμων αλλά ακόμα και ιστορικό σελίδων που επισκέφτηκαν, δίνουν την δυνατότητα ανάλυσης και εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων από διαφημιστές. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι προσβολή στην ιδιωτικότητα και συνεπώς με την κατάργηση του facebook θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
1)Το facebook είναι μέσω ενεργοποίησης των ατόμων Η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται σίγουρα από τις νέες τεχνολογίες. Πλέον λοιπόν πολλά από τα κοινωνικά τεκταινόμενα αποτυπώνονται και στο facebook. Ο καθένας με την συμμετοχή του σε ομάδες και κινήματα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται και να παρακινείται να δράσει. Αυτό φυσικά φάνηκε ιδιαίτερα με τα πρόσφατα κινήματα των αγανακτισμένων τα οποία απέκτησαν την δυναμική τους μέσα από σελίδες στο facebοok. Είναι λοιπόν εμφανής η θετική επίδραση του στην κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα.
2)Το facebook ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων Μέσα από το facebook μπορεί ο καθένας να κρατήσει επαφή με άτομα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε από το σπίτι μας να ανταλλάξουμε πληροφορίες με άτομα από άλλες χώρες αλληλεπιδρώντας μαζί τους με φωτογραφίες, βίντεο ή ακόμα και συνομιλία. Μάλιστα αυτό είναι που ξεχωρίζει και το facebook από άλλα μέσα όπως το skype.
3)Είναι παράνομο να καταργήσουμε το facebook Το facebook είναι μια επιχείρηση όπως πολλές ακόμα. Δεν αναγκάζει κανέναν να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται ενώ υπάρχουν αναλυτικά οι όροι με τους οποίους όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν συμφωνήσει. Κάτω από αυτή την οπτική λοιπόν δεν έχουμε την δυνατότητα και το δικαίωμα να κλείσουμε μια καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση.
Ελπίζω να γράψετε κι εσείς τα δικά σας επιχειρήματα ή αντικρούσεις!!!
Αντίκρουση του επιχειρήματος 2) του αντιλόγου. Η επικοινωνία όμως αυτή, μήπως βασίζεται σε ψεύτικα προφίλ; Σε "στημένες" φωτογραφίες και βίντεο που παραπλανούν και αλλοιώνουν την πραγματική μας εικόνα; Μήπως πλάθεται μια εικόνα που μόνο σκοπό έχει να πληροί τις προϋποθέσεις του fb χωρίς να δείχνει ποιοι πραγματικά είμαστε και τι πρεσβεύουμε; Σε αυτή τη φάση λοιπόν τίθεται το ερώτημα... Είναι σκόπιμο να επικοινωνούμε με εκατοντάδες ανθρώπους-ουσιαστικά ξένους-χτίζοντας ουσιαστικά μια αλλοιωμένη εικόνα του εαυτού μας; Μια εικόνα που να ανταποκρίνεται μόνο στις απαιτήσεις των άλλων; Ή μήπως είναι καλύτερα να ερχόμαστε σε επαφή με "λίγους και καλούς"; Με ανθρώπους απέναντι στους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και από τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε για να μας κάνουν "add" στην πραγματική ζωή;
Αντίκρουση στην αντίκρουση Βέβαια αυτό δεν οφείλεται στο facebook. Τα άτομα που έχουν αυτή την συμπεριφορά, η οποία είναι κατακριτέα βέβαια, είναι έτσι και στην πραγματική τους ζωή. Το να προβάλλει κάποιος μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του δεν έχει να κάνει με το αν γίνεται από τον Η/Υ αλλά με το τι επιλέγει βγάλει προς τα έξω. Για παράδειγμα θα μπορούσε το ίδιο άτομο σε μια παρέα να ισχυρίζεται ότι του αρέσει κάποιο είδος μουσικής για να τραβήξει απλά το ενδιαφέρον. Αυτό που εννοώ λοιπόν είναι πως το facebook είναι ένα μέσο που μπορούμε να προβάλλουμε κάποια πράγματα για εμάς. Το τι θα προβάλλουμε είναι μια επιλογή ανεξάρτητη του μέσου και έχει να κάνει με την γενικότερη ιδιοσυγκρασία μας ως άτομα.
Φυσικά αυτό επεκτείνεται και στο τι είδους σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους άλλους. Όποιος δεν θέλει να επενδύσει σε πραγματικές και βαθύτερες σχέσεις με άλλα άτομα, δεν θα το κάνει ανεξάρτητα από το αν υπάρχει το facebook ή όχι.
Αντίκρουση στο επιχείρημα 1) του λόγου. Το αν και κατά πόσο δημοσιοποιείται η ιδιωτική ζωή ενός ατόμου εξαρτάται από τη δική του βούληση. Ο χρήστης του fb έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες φωτογραφίες θα ανεβάσει, ποιες πληροφορίες θα αναρτήσει κ.ο.κ. ...Εδώ βέβαια προκύπτει το θέμα των ατόμων που δεν έχουν fb αλλά -εν αγνοία τους- δημοσιοποιούνται φωτογραφίες και πληροφορίες μέσα από λογαριασμούς των φίλων τους...
Εκτός από το δεύτερο κομμάτι που ανέφερες κι εσύ, να προσθέσω επίσης πως πόσα είναι άραγε τα άτομα που έχουν πλήρη γνώση της λειτουργίας του facebook; Αυτό που εννοώ είναι ότι οι πολλοί χρήστες δεν ψάχνουν σε βάθος τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με το απόρρητο (πόσοι από τους χρήστες έχουν διαβάσει τους όρους χρήσης για παράδειγμα?) και δεν έχουν την σωστή νοοτροπία σχετικά με το τι δημοσιεύεται και ποιοι το βλέπουν. Άρα έχουμε μια κοινωνία ανεκπαίδευτη και συνεπώς αυτό καθιστά την χρήση του facebook επικίνδυνη.
O Λόγος θα μπορούσε επίσης να θίξει και το εξής: -Αποκλεισμός από την κοινωνική ζωή και την αγορά εργασίας ατόμων που δεν έχουν δυνατότητα να έχουν fb, είτε γιατί δεν συμφωνούν με τη "νοοτροπία" του fb είτε επειδή το γνωσιακό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει την τόσο "εντατική" χρήση Η/Υ. Όταν τα ραντεβού κλείνονται μέσω fb, όταν οινανακοινώσεις σχολών,εταιρειών και υπηρεσιών αναρτώνται αποκλειστικά και μόνο στο fb...τότε αυτομάτως τα άτομα που δεν έχουν fb μένουν "χάνουν επεισόδια", γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την παραμονή τους σε μια θέση εργασίας ή να εμποδίσει την ενημέρωση τους για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Καθίσταται λοιπόν προοδευτικά η κοινωνία "παράδεισος για τους λίγους" αποκλείοντας τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το facebook ως πρόδρομος μιας 2ης παράλληλης πλασματικής ζωής:
Πρέπει να τονίσουμε λίγο παραπάνω ορισμένα χαρακτηριστικά του facebook που το διαφοροποιούν μάλιστα από τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
α. Εκφυλισμός ιδεών και ψευδής εικόνα. Γενικότερα το facebook παρουσιάζει μια… χαζοχαρούμενη μορφή της πραγματικής ζωής. Μπορεί κάποιος να επιλέξει “like” για μια δημοσίευση, αλλά δεν υπάρχει η επιλογή του “dislike” (όπως στο youtube για παράδειγμα), η έννοια των “φίλων” έχει χαθεί από καιρό και αυτό αρκεί από το να προσέξουμε τα νούμερα που υπάρχουν (100-500 φίλοι), ομάδες σχηματίζονται μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και ούτε πρόκειται να συναντηθούν (πόσο μάλλον να κάνουν κάποια δράση μαζί), ενώ λόγω της μη ανωνυμίας, οι συζητήσεις που γίνονται σπάνια είναι επί της ουσίας (πέρα δηλαδή από απλά σχόλια). Τα περισσότερα έχουν ήδη αναφερθεί, αλλά καλό είναι να τα συγκεντρώσουμε.
β. Ευκολία στη χρήση και “συγκεντρωτισμός”. Οι δυνατότητες που έχει κανείς στο facebook είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Σε αντίθεση με τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook είναι κάτι παραπάνω, καθώς συγκεντρώνει και όλα τα πολυμέσα και πολλές εφαρμογές (μουσική, βίντεο, φωτογραφίες, συζητήσεις, διαμόρφωση προφίλ, ομάδες, εκδηλώσεις κ.τ.λ.). Με λίγα λόγια, το facebook συγκεντρώνει σιγά σιγά όλες τις εφαρμογές τις οποίες χρειάζεται κανείς και όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολο στη χρήση και με ευχάριστο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το facebook έχει εδραιωθεί ταχύτατα και όσο περισσότερα άτομα το χρησιμοποιούν τόσο περισσότερα θα αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν! Το facebook δηλαδή θα γίνει μια ανάγκη, όπως συνέβη στο παρελθόν με το κινητό τηλέφωνο και το e-mail. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες προφίλ και σε συνδυασμό με τις διάφορες εφαρμογές, το facebook θα παίξει το ρόλο μιας δεύτερης ζωής, παράλληλης στην πραγματική.
Από τα δύο παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να δούμε μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα. Στο τέλος, το facebook θα έχει γίνει ανάγκη για όλους, θα καλύπτει όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται (πρόγραμμα, πολυμέσα, επικοινωνία, αγορές, διαφήμιση, παιχνίδια) και θα δημιουργήσει έναν κόσμο παράλληλο στον κανονικό, μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικής ζωής στην οποία θα αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο. Και για να φανούν πιο εύκολα οι κίνδυνοι, ας φανταστούμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μέσω του διαδικτύου θα μπορούσαν να ζουν και μια άλλη ζωή (Matrix, Sims κ.τ.λ.), πιο ελκυστική.
Facebook και διαδικτυακό bullying Η ηλικιακή ομάδα στην οποία το fb εμφανίζει τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα είναι αυτή των παιδιών σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις προσβολές, κατακρίσεις, απειλές κλπ από τον κοινωνικό περίγυρο σε σχέση με πιο ώριμους ενήλικες. Έτσι, είναι πολύ ευάλωτα σε διαδικτυακή άσκηση ψυχολογικής βίας από άλλους χρήστες. Άλλωστε, η ίδια η φύση του fb τους ασκεί ψυχολογική πίεση "επιβάλλοντάς" τους να προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερους διαδικτυακούς φίλους και περισσότερα "likes". Κατά συνέπεια το fb πρέπει να καταργηθεί διότι μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως μέσο άσκησης ψυχολογικής βίας, η οποία μεγιστοποιείται εξαιτίας της κοινωνικής δύναμης και δυναμικής του ίδιου του μέσου, ειδικά σε ιδιαιτέρως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήσουν προστασίας όπως οι έφηβοι.
Για να προλάβω πιθανές αντικρούσεις, τονίζω ότι: 1) δεν είναι εύκολο για τους γονείς να ελέγξουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο fb γιατί κατά κανόνα έχουν μικρότερη εξοικείωση με τις παροχές του fb σε σχέση με τα παιδιά τους, πολλές φορές δυσκολεύονται ακόμα και να ελέγξουν τον αριθμό ωρών που περνά το παιδί τους μπροστά από τον υπολογιστή. Επιπλέον, τα ίδια τα παιδιά φοβούνται να τους μιλήσουν για πιθανές διαδικτυακές απειλές που δέχονται
2)από τον τρόπο λειτουργίας του facebook είναι αδύνατον να υπάρχει ηλικιακός έλεγχος και απαγόρευση των ανήλικων χρηστών διότι πολύ απλά "ό,τι δηλώσεις είσαι", άρα ο 15χρονος μπορεί πολύ εύκολα να δηλώσει 20άρης κλπ.
Το πρόβλημα που αναφέρεται παραπάνω είναι όντως υπαρκτό. Όμως υπάρχει σε κάθε τομέα σχετικό με το διαδίκτυο. Με την ίδια λογική θα πρέπει να καταργήσουμε όλα τα site που το περιεχόμενο τους μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να είναι επιβλαβές για τα παιδιά, όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με σήμανση πάνω των 12 ετών για παράδειγμα και γενικότερα κάθε δραστηριότητα στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ένα παιδί και δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την ηλικία του. Φυσικά αυτό είναι αδύνατο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ο έλεγχος από τους γονείς. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βάλει κάποιος φίλτρα για την πλοήγηση στο internet αρκεί να το θέλει.
Το facebook είναι το ισχυρότερο μέσο άμεσης ΕΠΩΝΥΜΗΣ δημοκρατίας
Το facebook είναι ένα αμεσοδημοκρατικό μέσο για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε παραπάνω σχόλιο (άμεση ενημέρωση, σχολιασμός, δημιουργία κινημάτων), όπως όλα ιντερνετικά μέσα έκφρασης απόψεων και ενημέρωσης με μία σημαντική διαφορά: εφόσον τα σχόλια γίνονται από το προφίλ του καθενός χρήστη, τότε είναι επώνυμα και οφείλει ο χρήστης να αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων του. Έτσι, μπορεί να δεχτεί κριτική όχι μόνο για την άποψη που εκφέρει αλλά και για την άποψη σε συνδυασμό με τα προβαλλόμενα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Ακόμα και αν ο σχολιασμός γίνεται από ανώνυμα προφίλ, το σχόλιο θα κατακρίνεται κ δε θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από τους επώνυμους χρήστες, που εκφέρουν τη γνώμη τους εκθέτοντας τον εαυτό τους. Έτσι οδηγούμαστε σε μια άμεση δημοκρατία όπου ο καθένας μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του και να απευθύνεται μάλιστα σε ευρύ κοινό αλλά αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη των λεγομένων του, μη κρυβόμενος πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας. Με την επώνυμη κριτική λοιπόν, ο κάθε πολίτης, οφείλει να είναι ενημερωμένος και να στοιχειοθετεί οτιδήποτε εκφράζει, επιτελώντας πλήρως τον ρόλο του ως "Πολίτης"
1) Στο facebook ο καθένας προβάλλει προς τα έξω αυτό που θέλει. Αυτό πρώτον σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει profile ως άλλο άτομο ,υπαρκτό ή μη, και δεύτερον ακόμα και το profile με αληθινά στοιχεία χαρακτηρίζεται από την δραστηριότητα του η οποία φυσικά και δεν είναι πάντα αληθινή (Για παράδειγμα πόσοι άραγε έχουν παρευρεθεί σε όλες τις εκδηλώσεις που δηλώνουν???)
2)Γενικά στο facebook δεν νομίζω ότι γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να μιλάμε για δημοκρατία. Ο διάλογος προϋποθέτει δυο πλευρές οι οποίες θα παραθέτουν τις απόψεις τους η μία απέναντι στην άλλη. Η ίδρυση μιας "ομάδας" ή η δημοσίευση ενός status για να πάρουμε μερικά like δεν είναι και μείζονα πολιτική διεργασία αλλά μάλλον κάτι πολύ πιο επιφανειακό
Αρχικά,πρέπι να δοθεί ένας ορισμός του θέματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον όρο facebook εννοούμε τη γνωστή σε όλους μας σελίδα το fb: τα προφίλ,τα προσωπικά μηνύματα,οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις για τις διάφορες εκδηλώσεις. Με τον όρο πρέπει εννοούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της κοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων. Τέλος, με τον όρο "καταργηθεί" εννοούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια νομοθεσία στη χώρα που φιλοξενει τη μητρική εταιρεια διαχείρησης του fb, η οποία νομοθεσία θα επιβάλλει την εξ' ολοκλήρου διαγραφή όλων των αρχείων του fb, των προφίλ, των μηνυμάτων, των φωτογραφιών των ατόμων,ομάδων και εταιρειών που φέρουν λογαριασμό στο fb.
Προτείνεται μάλιστα η μετατροπή αυτής της εταιρείας σε εταιρεία που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο τα παιχνίδια που σήμερα μπορούμε να παίζουμε στο fb.
Ας παραθέσω μερικά από όσα ακούστηκαν την Δευτέρα στο debate από τις ομάδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά λοιπόν από την πλευρά του λόγου:
1)Παραβίαση ιδιωτικής ζωής των ατόμων
Το facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί την δημοσίευση φωτογραφιών και πλήθους άλλων προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών. Μάλιστα πλέον προωθεί ακόμα και την δημοσίευση του που βρίσκεται κανείς. Αυτό το γεγονός όπως αναφέρθηκε μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από άτομα τα οποία είτε παράνομα (hacking) είτε νόμιμα (πιθανόν λόγω της τάσης που επικρατεί να προβάλλει κανείς το profile ακόμα και σε άτομα που δεν γνωρίζει).
2)Πλασματικές σχέσεις
Πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου λόγω των νέων τεχνολογιών έχει καταστεί δυνατή η αλληλεπίδραση μέσα από τον υπολογιστή. Το θέμα είναι όμως να δούμε πόσο "αληθινή" είναι η επαφή αυτή και κατ' επέκταση οι σχέσεις που δημιουργούνται. Δεν είναι δυνατό ο καθένας να έχει εκατοντάδες φίλους. Η επαφή ανάμεσα σε δύο άτομα απαιτεί την ύπαρξη μιας ουσιαστικότερης και πιο άμεσης σύνδεσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει ένα chat ή τα likes. Με την κατάργηση λοιπόν του facebook ο καθένας θα βγει προς τα έξω να αναζητήσει την πραγματική επαφή με άλλα άτομα χτίζοντας πραγματικές σχέσεις.
3)Εκμετάλλευση από εταιρείες
Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το facebook για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των προϊόντων με αθέμιτους όμως τρόπους. Οι πληροφορίες από τα profiles, οι οποίες αφορούν τόσο προτιμήσεις των ατόμων αλλά ακόμα και ιστορικό σελίδων που επισκέφτηκαν, δίνουν την δυνατότητα ανάλυσης και εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων από διαφημιστές. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι προσβολή στην ιδιωτικότητα και συνεπώς με την κατάργηση του facebook θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Από την πλευρά του αντιλόγου τώρα,
ΑπάντησηΔιαγραφή1)Το facebook είναι μέσω ενεργοποίησης των ατόμων
Η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται σίγουρα από τις νέες τεχνολογίες. Πλέον λοιπόν πολλά από τα κοινωνικά τεκταινόμενα αποτυπώνονται και στο facebook. Ο καθένας με την συμμετοχή του σε ομάδες και κινήματα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται και να παρακινείται να δράσει. Αυτό φυσικά φάνηκε ιδιαίτερα με τα πρόσφατα κινήματα των αγανακτισμένων τα οποία απέκτησαν την δυναμική τους μέσα από σελίδες στο facebοok. Είναι λοιπόν εμφανής η θετική επίδραση του στην κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα.
2)Το facebook ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων
Μέσα από το facebook μπορεί ο καθένας να κρατήσει επαφή με άτομα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε από το σπίτι μας να ανταλλάξουμε πληροφορίες με άτομα από άλλες χώρες αλληλεπιδρώντας μαζί τους με φωτογραφίες, βίντεο ή ακόμα και συνομιλία. Μάλιστα αυτό είναι που ξεχωρίζει και το facebook από άλλα μέσα όπως το skype.
3)Είναι παράνομο να καταργήσουμε το facebook
Το facebook είναι μια επιχείρηση όπως πολλές ακόμα. Δεν αναγκάζει κανέναν να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται ενώ υπάρχουν αναλυτικά οι όροι με τους οποίους όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν συμφωνήσει. Κάτω από αυτή την οπτική λοιπόν δεν έχουμε την δυνατότητα και το δικαίωμα να κλείσουμε μια καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση.
Ελπίζω να γράψετε κι εσείς τα δικά σας επιχειρήματα ή αντικρούσεις!!!
Αντίκρουση του επιχειρήματος 2) του αντιλόγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επικοινωνία όμως αυτή, μήπως βασίζεται σε ψεύτικα προφίλ; Σε "στημένες" φωτογραφίες και βίντεο που παραπλανούν και αλλοιώνουν την πραγματική μας εικόνα;
Μήπως πλάθεται μια εικόνα που μόνο σκοπό έχει να πληροί τις προϋποθέσεις του fb χωρίς να δείχνει ποιοι πραγματικά είμαστε και τι πρεσβεύουμε; Σε αυτή τη φάση λοιπόν τίθεται το ερώτημα... Είναι σκόπιμο να επικοινωνούμε με εκατοντάδες ανθρώπους-ουσιαστικά ξένους-χτίζοντας ουσιαστικά μια αλλοιωμένη εικόνα του εαυτού μας; Μια εικόνα που να ανταποκρίνεται μόνο στις απαιτήσεις των άλλων; Ή μήπως είναι καλύτερα να ερχόμαστε σε επαφή με "λίγους και καλούς"; Με ανθρώπους απέναντι στους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και από τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε για να μας κάνουν "add" στην πραγματική ζωή;
Αντίκρουση στην αντίκρουση
ΔιαγραφήΒέβαια αυτό δεν οφείλεται στο facebook. Τα άτομα που έχουν αυτή την συμπεριφορά, η οποία είναι κατακριτέα βέβαια, είναι έτσι και στην πραγματική τους ζωή. Το να προβάλλει κάποιος μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του δεν έχει να κάνει με το αν γίνεται από τον Η/Υ αλλά με το τι επιλέγει βγάλει προς τα έξω. Για παράδειγμα θα μπορούσε το ίδιο άτομο σε μια παρέα να ισχυρίζεται ότι του αρέσει κάποιο είδος μουσικής για να τραβήξει απλά το ενδιαφέρον. Αυτό που εννοώ λοιπόν είναι πως το facebook είναι ένα μέσο που μπορούμε να προβάλλουμε κάποια πράγματα για εμάς. Το τι θα προβάλλουμε είναι μια επιλογή ανεξάρτητη του μέσου και έχει να κάνει με την γενικότερη ιδιοσυγκρασία μας ως άτομα.
Φυσικά αυτό επεκτείνεται και στο τι είδους σχέσεις θέλουμε να έχουμε με τους άλλους. Όποιος δεν θέλει να επενδύσει σε πραγματικές και βαθύτερες σχέσεις με άλλα άτομα, δεν θα το κάνει ανεξάρτητα από το αν υπάρχει το facebook ή όχι.
ΔιαγραφήΑντίκρουση στο επιχείρημα 1) του λόγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αν και κατά πόσο δημοσιοποιείται η ιδιωτική ζωή ενός ατόμου εξαρτάται από τη δική του βούληση. Ο χρήστης του fb έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες φωτογραφίες θα ανεβάσει, ποιες πληροφορίες θα αναρτήσει κ.ο.κ.
...Εδώ βέβαια προκύπτει το θέμα των ατόμων που δεν έχουν fb αλλά -εν αγνοία τους- δημοσιοποιούνται φωτογραφίες και πληροφορίες μέσα από λογαριασμούς των φίλων τους...
Εκτός από το δεύτερο κομμάτι που ανέφερες κι εσύ, να προσθέσω επίσης πως πόσα είναι άραγε τα άτομα που έχουν πλήρη γνώση της λειτουργίας του facebook; Αυτό που εννοώ είναι ότι οι πολλοί χρήστες δεν ψάχνουν σε βάθος τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με το απόρρητο (πόσοι από τους χρήστες έχουν διαβάσει τους όρους χρήσης για παράδειγμα?) και δεν έχουν την σωστή νοοτροπία σχετικά με το τι δημοσιεύεται και ποιοι το βλέπουν. Άρα έχουμε μια κοινωνία ανεκπαίδευτη και συνεπώς αυτό καθιστά την χρήση του facebook επικίνδυνη.
ΔιαγραφήO Λόγος θα μπορούσε επίσης να θίξει και το εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Αποκλεισμός από την κοινωνική ζωή και την αγορά εργασίας ατόμων που δεν έχουν δυνατότητα να έχουν fb, είτε γιατί δεν συμφωνούν με τη "νοοτροπία" του fb είτε επειδή το γνωσιακό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει την τόσο "εντατική" χρήση Η/Υ. Όταν τα ραντεβού κλείνονται μέσω fb, όταν οινανακοινώσεις σχολών,εταιρειών και υπηρεσιών αναρτώνται αποκλειστικά και μόνο στο fb...τότε αυτομάτως τα άτομα που δεν έχουν fb μένουν "χάνουν επεισόδια", γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την παραμονή τους σε μια θέση εργασίας ή να εμποδίσει την ενημέρωση τους για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Καθίσταται λοιπόν προοδευτικά η κοινωνία "παράδεισος για τους λίγους" αποκλείοντας τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το facebook ως πρόδρομος μιας 2ης παράλληλης πλασματικής ζωής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να τονίσουμε λίγο παραπάνω ορισμένα χαρακτηριστικά του facebook που το διαφοροποιούν μάλιστα από τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
α. Εκφυλισμός ιδεών και ψευδής εικόνα. Γενικότερα το facebook παρουσιάζει μια… χαζοχαρούμενη μορφή της πραγματικής ζωής. Μπορεί κάποιος να επιλέξει “like” για μια δημοσίευση, αλλά δεν υπάρχει η επιλογή του “dislike” (όπως στο youtube για παράδειγμα), η έννοια των “φίλων” έχει χαθεί από καιρό και αυτό αρκεί από το να προσέξουμε τα νούμερα που υπάρχουν (100-500 φίλοι), ομάδες σχηματίζονται μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και ούτε πρόκειται να συναντηθούν (πόσο μάλλον να κάνουν κάποια δράση μαζί), ενώ λόγω της μη ανωνυμίας, οι συζητήσεις που γίνονται σπάνια είναι επί της ουσίας (πέρα δηλαδή από απλά σχόλια).
Τα περισσότερα έχουν ήδη αναφερθεί, αλλά καλό είναι να τα συγκεντρώσουμε.
β. Ευκολία στη χρήση και “συγκεντρωτισμός”. Οι δυνατότητες που έχει κανείς στο facebook είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Σε αντίθεση με τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook είναι κάτι παραπάνω, καθώς συγκεντρώνει και όλα τα πολυμέσα και πολλές εφαρμογές (μουσική, βίντεο, φωτογραφίες, συζητήσεις, διαμόρφωση προφίλ, ομάδες, εκδηλώσεις κ.τ.λ.). Με λίγα λόγια, το facebook συγκεντρώνει σιγά σιγά όλες τις εφαρμογές τις οποίες χρειάζεται κανείς και όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολο στη χρήση και με ευχάριστο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το facebook έχει εδραιωθεί ταχύτατα και όσο περισσότερα άτομα το χρησιμοποιούν τόσο περισσότερα θα αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν! Το facebook δηλαδή θα γίνει μια ανάγκη, όπως συνέβη στο παρελθόν με το κινητό τηλέφωνο και το e-mail. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες προφίλ και σε συνδυασμό με τις διάφορες εφαρμογές, το facebook θα παίξει το ρόλο μιας δεύτερης ζωής, παράλληλης στην πραγματική.
Από τα δύο παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να δούμε μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα. Στο τέλος, το facebook θα έχει γίνει ανάγκη για όλους, θα καλύπτει όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται (πρόγραμμα, πολυμέσα, επικοινωνία, αγορές, διαφήμιση, παιχνίδια) και θα δημιουργήσει έναν κόσμο παράλληλο στον κανονικό, μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικής ζωής στην οποία θα αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο. Και για να φανούν πιο εύκολα οι κίνδυνοι, ας φανταστούμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μέσω του διαδικτύου θα μπορούσαν να ζουν και μια άλλη ζωή (Matrix, Sims κ.τ.λ.), πιο ελκυστική.
Επιχείρημα υπέρ του λόγου:
ΑπάντησηΔιαγραφήFacebook και διαδικτυακό bullying
Η ηλικιακή ομάδα στην οποία το fb εμφανίζει τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα είναι αυτή των παιδιών σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις προσβολές, κατακρίσεις, απειλές κλπ από τον κοινωνικό περίγυρο σε σχέση με πιο ώριμους ενήλικες. Έτσι, είναι πολύ ευάλωτα σε διαδικτυακή άσκηση ψυχολογικής βίας από άλλους χρήστες. Άλλωστε, η ίδια η φύση του fb τους ασκεί ψυχολογική πίεση "επιβάλλοντάς" τους να προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερους διαδικτυακούς φίλους και περισσότερα "likes". Κατά συνέπεια το fb πρέπει να καταργηθεί διότι μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως μέσο άσκησης ψυχολογικής βίας, η οποία μεγιστοποιείται εξαιτίας της κοινωνικής δύναμης και δυναμικής του ίδιου του μέσου, ειδικά σε ιδιαιτέρως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήσουν προστασίας όπως οι έφηβοι.
Για να προλάβω πιθανές αντικρούσεις, τονίζω ότι:
1) δεν είναι εύκολο για τους γονείς να ελέγξουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο fb γιατί κατά κανόνα έχουν μικρότερη εξοικείωση με τις παροχές του fb σε σχέση με τα παιδιά τους, πολλές φορές δυσκολεύονται ακόμα και να ελέγξουν τον αριθμό ωρών που περνά το παιδί τους μπροστά από τον υπολογιστή. Επιπλέον, τα ίδια τα παιδιά φοβούνται να τους μιλήσουν για πιθανές διαδικτυακές απειλές που δέχονται
2)από τον τρόπο λειτουργίας του facebook είναι αδύνατον να υπάρχει ηλικιακός έλεγχος και απαγόρευση των ανήλικων χρηστών διότι πολύ απλά "ό,τι δηλώσεις είσαι", άρα ο 15χρονος μπορεί πολύ εύκολα να δηλώσει 20άρης κλπ.
Το πρόβλημα που αναφέρεται παραπάνω είναι όντως υπαρκτό. Όμως υπάρχει σε κάθε τομέα σχετικό με το διαδίκτυο. Με την ίδια λογική θα πρέπει να καταργήσουμε όλα τα site που το περιεχόμενο τους μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να είναι επιβλαβές για τα παιδιά, όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με σήμανση πάνω των 12 ετών για παράδειγμα και γενικότερα κάθε δραστηριότητα στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ένα παιδί και δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την ηλικία του. Φυσικά αυτό είναι αδύνατο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ο έλεγχος από τους γονείς. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βάλει κάποιος φίλτρα για την πλοήγηση στο internet αρκεί να το θέλει.
ΔιαγραφήΕπιχείρημα υπέρ του αντιλόγου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο facebook είναι το ισχυρότερο μέσο άμεσης ΕΠΩΝΥΜΗΣ δημοκρατίας
Το facebook είναι ένα αμεσοδημοκρατικό μέσο για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε παραπάνω σχόλιο (άμεση ενημέρωση, σχολιασμός, δημιουργία κινημάτων), όπως όλα ιντερνετικά μέσα έκφρασης απόψεων και ενημέρωσης με μία σημαντική διαφορά: εφόσον τα σχόλια γίνονται από το προφίλ του καθενός χρήστη, τότε είναι επώνυμα και οφείλει ο χρήστης να αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων του. Έτσι, μπορεί να δεχτεί κριτική όχι μόνο για την άποψη που εκφέρει αλλά και για την άποψη σε συνδυασμό με τα προβαλλόμενα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Ακόμα και αν ο σχολιασμός γίνεται από ανώνυμα προφίλ, το σχόλιο θα κατακρίνεται κ δε θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από τους επώνυμους χρήστες, που εκφέρουν τη γνώμη τους εκθέτοντας τον εαυτό τους.
Έτσι οδηγούμαστε σε μια άμεση δημοκρατία όπου ο καθένας μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του και να απευθύνεται μάλιστα σε ευρύ κοινό αλλά αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη των λεγομένων του, μη κρυβόμενος πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας. Με την επώνυμη κριτική λοιπόν, ο κάθε πολίτης, οφείλει να είναι ενημερωμένος και να στοιχειοθετεί οτιδήποτε εκφράζει, επιτελώντας πλήρως τον ρόλο του ως "Πολίτης"
Πάνω σε αυτό, δύο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω:
Διαγραφή1) Στο facebook ο καθένας προβάλλει προς τα έξω αυτό που θέλει. Αυτό πρώτον σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει profile ως άλλο άτομο ,υπαρκτό ή μη, και δεύτερον ακόμα και το profile με αληθινά στοιχεία χαρακτηρίζεται από την δραστηριότητα του η οποία φυσικά και δεν είναι πάντα αληθινή (Για παράδειγμα πόσοι άραγε έχουν παρευρεθεί σε όλες τις εκδηλώσεις που δηλώνουν???)
2)Γενικά στο facebook δεν νομίζω ότι γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να μιλάμε για δημοκρατία. Ο διάλογος προϋποθέτει δυο πλευρές οι οποίες θα παραθέτουν τις απόψεις τους η μία απέναντι στην άλλη. Η ίδρυση μιας "ομάδας" ή η δημοσίευση ενός status για να πάρουμε μερικά like δεν είναι και μείζονα πολιτική διεργασία αλλά μάλλον κάτι πολύ πιο επιφανειακό