Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα σημερινά πρότυπα υπερηρώων είναι αντιπαιδαγωγικά.


4 σχόλια:

  1. Οι σημερινοι υπερηρωες, οπως δηλαδη αυτοι παρουσιαζονται απο τη δεκαετια του εξηντα μεχρι σημερα, ειναι σφοδρα αντιπαιδαγωγικοι, με την εννοια οτι διαμορφωνουν στους νεους αντιληψεις βλαβερες για μια υγιη κοινωνια.
    Η βασικοτερη πο αυτες τις βλαβερες, εγκληματικες θα μπορουσα να πω, αντιληψεις εινα η θανασιμη βια απο την πλευρα των υπερηρωων, και για την ακριβεια η απουσια της. Ενω εχουμε τους κακους της υποθεσης, απο απληστους επιχειρηματιες εως παρανοικους επιστημονες να χρησιμοποιουν βια που προκαλει πολλες καταστροφες και αρκετους θανατους, σε αρκετες περιπτωσεις δε υπερβολικα πολλους θανατους, οι "καλοι" της υποθεσης το μονο που κανουν ειναι να τους συλλαβουν και να τους στειλουν σε μια φυλακη, απο οπου μαλιστα οι κακοι θα δραπετευσουν σε δυο-τρια επεισοδια. Και αυτη η αηδιαστικη συμπεριφορα δεν εμφανιζεται απο εναν ή δυο υπερηρωες, αλλα απο ολους! (εκτος απ'τον μονο παιδαγωγικο υπερηρωα, τον Εκδικητη Φρανκ Καστλ, τον μονο που ειναι ικανος και προθυμος να ασκησει θανασιμη βια σε καθε παραβατικο στοιχειο, απο μεγαλομαφιοζο μεχρι σχολικο νταη - μπραβο Punisher!)
    Και ακριβως αυτη η συμπεριφορα (ΟΛΩΝ των υπερηρωων εκτος του Πανισερ) καταστρεφει στο μυαλο των νεαρων αναγνωστων καθε εννοια δικαιοσυνης. Γιατι τι ειναι δικαιοσυνη; Δικαιοσυνη ειναι το εγκλημα να επιφερει και την αναλογη τιμωρια, αυτος που εφταιξε να πληρωσει, και να πληρωσει οσο βαρια εφταιξε και παραπανω. Οταν ομως εχουμε τους κακους να δολοφονουν πληθη κοσμου, αθωους ανθρωπους και γυναικες, και οι υπερηρωες, που στο μυαλο του παιδιου συμβολιζουν το καλο, το μονο που κανουν ειναι να τους φυλακισουν (προσωρινα μαλιστα) για ποια δικαιοσυνη μιλαμε; Που ειναι η δικαιοσυνη οταν ενω ο Τζοκερ σε καθε του αποδραση σκοτωνει καμια διακοσαρια πολιτες (και γυναικες) του Γκοθαμ, ο Μπατμαν το μονο που κανει ειναι να τον ακινητοποιησει και να τον στειλει στο Αρκαμ; Γνωριζοντας οτι ο Τζοκερ θα ξαναδραπετευσει, και θα ξανασκοτωσει πληθη ανθρωπων, αλλα προτιμοντας να ικανοποιησει την δικη του ανωμαλη αισθηση δικαιοσυνης.. Που ειναι η τιμωρια του εγκληματια, που ειναι το παραδειγματικο ξεκοιλιασμα του κλοουν, που ειναι η απονομη της δικαιοσυνης;
    Πουθενα!Γιατι οι σημερινοι υπερηρωες δεν αποδιδουν δικαιοσυνη, οι νεκροι δε δικαιωνονται και οι εγκληματιες μενουν ατιμωρητοι. Αυτα τα προτυπα περνανε οι υπερηρωες στα παιδια, κι ετσι καταρριπτουν οποια πιστη εχουν οι νεοι στη δικαιοσυνη. Και ανθρωποι (και γυναικες) που μεγαλωνουν χωρις να πιστευουν στη δικαιοσυνη γινονται ανθρωποι αχρηστοι και βλαβεροι για την κοινωνια. Και τα προτυπα που οδηγουν τα παιδια σε αυτο τον δρομο, μονο αντιπαιδαγωγικα μπορουν να χαρακτηριστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια απλη συγκριση καντε στο μυαλο σας για να καταλαβετε τα ποταπα και καταστρεπτικα προτυπα που περνουν σημερα οι ηρωες σε σχεση με τον παλιο καλο καιρο. Στην αμερικη, οπου η επιρροη των κομιξ στα παιδια ειναι πολυ μεγαλη, την δεκαετια του τριαντα ο Σουπερμαν αφηνε αναπηρους στο ξυλο αντρες που εδερναν τις γυναικες τους, ενω ληστες που χρησιμοποιουσαν οπλα με κινδυνο να σκοτωσουν αθωους τους εψηνε τα μυαλα με λειζερ. Ο δε μπατμαν σκορπουσε στους εγκληματιες της Γκοθαμ μεγαλυτερο θανατικο απο μια ξανθια οδηγο σε κεντρικο δρομο. Ε, οι γαλουχημενοι με τετοια σωστα προτυπα αμερικανοι, αφου εριξαν ξυλο στους σοσιαλιστες Γερμανους και σχεδον εξολοθρευσαν απο προσωπου γης το κοντοστουπικο και σχιστοματικο ανθρωπινο υποειδος των Γιαπωνεζων, εσωσαν τον κοσμο απο την κοκκινη πανουκλα του κομμουνισμου.
    Αντιθετα οι σημερινοι μετροσεξουαλ φλωροι που αυτοαποκαλουνται αμερικανοι (που εισαι Τζων Γουεην να τους δεις;) κυβερνωνται απο φεμινιστριες και υπερμαχους των ανθρωπινων δικαιωματων, ενω εχουν περασει πανω απο δεκα χρονια απ'την εντεκατη σεπτεμβριου και οι νεκροι των διδυμων πυργων ακομα περιμενουν δικαιωση, ομοια με τα θυματα του Τζοκερ.
    Δεκα χρονια! Ενω οι παλιοι καλοι αμερικανοι χρειαστηκαν μονο τεσσερα για να μετατρεψουν τους, υπανθρωπους μεν αλλα περηφανους κι αξιοπρεπεις, γιαπωνεζους στη σημερινη εκφυλισμενη ρατσα που κατοικει στα νησια δυτικα της Κορεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετερο εγκληματικα αντιπαιδαγωγικο στοιχειο που υποβαλλεται στους νεαρους αναγνωστες υπερηρωικων κομικς, ειναι η νοοτροπια του υπερηρωα-μεσσια. Ο απλος κοσμακης προβαλλεται ανικανος κι αβοηθητος απεναντι στους διαφορους εγκληματιες, οι οποιοι θα κυριαρχουσαν και θα κατακτουσαν τον κοσμο αν δεν εμφανιζοταν ο απο μηχανης θεος υπερηρωας. Ανικανο πληθος - μεσσιας ηγετης, αυτη ειναι η κοινωνια που διδασκεται στο παιδι, αυτη ειναι η κοινωνια στην οποια θα πιστευει. Και μεγαλωνοντας με αυτη τη νοοτροπια, αυριο μεθαυριο που θα ενηλικιωθει, αυτο το σκεπτικο θα εχει περασει ηδη στη συνειδηση του, κανοντας τον δεκτικο στους αυταρχικους - αλλα ικανους και χαρισματικους - ηγετες, οι οποιοι σαν αλλοι υπερηρωες αγνοουν τον (ανικανο οπως εχει μαθει ο νεος) λαο και δρουν απο μονοι τους, για "το καλο του κοσμου" βεβαιως βεβαιως (παρατηρηση, την ιδια ακριβως φραση χρησιμοποιουν κι οι υπερηρωες). Και πλεον ειναι πολυ πιο πιθανο στο νεο να ακολουθησει διαφορους ηγετες που τα λενε σωστα και εχουν πυγμη, οι οποιοι και θα περιορισουν τις ελευθεριες του πληθους (το οποιο πληθος ο νεος εχει μαθει να μην εκτιμα). Αλλα αυτη η συμπεριφορα ειναι συμπεριφορα ακολουθου κι υπηκοου, που ταιριαζει σε ασιατες κι οχι κανονικους ανθρωπους, και τα κομικς που οδηγουν στη διαμορφωση τετοιων ανθρωπων, μονο αντιπαιδαγωγικα μπορουν να χαρακτηριστουν.
    Στην απαξια που νοιωθει ο νεος για το πληθος συντελει κι η στροφη που εχουν παρει τελευταια οι υπερηρωικες ιστοριες να παρουσιαζουν παντοδυναμους ηρωες να τα βαζουν με εξισου παντοδυναμους εχθρους, συνηθως εξωγιηνους. Απο εκει που στις ιστοριες του 30' ο ηρωας, κανονικος ανθρωπος που φορουσε μια στολη και επαιρνε το νομο στα χερια του κι αντιμετωπιζε κοινους εγκληματιες, εχουμε σημερα τους υπερανθρωπους που αντιμετωπιζουν απειλες τις οποιες ολοκληρη η ανθρωποτητα δε μπορει να αντιμετωπισει μονη της. Εχουμε υπερηρωες-Θεους με λιγα λογια εντελως εξω απο καθε ανθρωπινο στοιχειο, με τους οποιους κανενας κοινος θνητος δε μπορει να συγκριθει. Και ο αναγνωστης, ο οποιος ταυτιζεται με τον ηρωα-Θεο, κοιταει την αδυναμη ανθρωποτητα αφ'υψηλου, και υποσυνειδητα εστω νοιωθει μια απαξια γι'αυτην, μια περιφρονηση, και θετει τον εαυτο του εξω και πανω απ'τους υπολοιπους. Ε, οσο κι αν ο βαρβαρος Αλαμαννος Νιτσε συμφωνουσε με αυτη τη λογικη, σε ενα πολιτισμενο κρατος ιστοριες που οδηγουν τον αναγνωστη σε περιφρονηση προς τον υπολοιπο κοσμο δε μπορουν να θεωρηθουν παιδαγωγικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλα εκτος απ'το Νιτσε και ο Γιωργακης θα συμφωνουσε με τη νοοτροπια που προωθουν οι σημερινοι υπερηρωες. Τι ποιος Γιωργακης, το δικο μας το μογγολο, το καμαρι της Πελοπονησου, ο Παπανδρεου. Αυτος δεν ηταν που μιλουσε για παγκοσμια διακυβερνηση; Αυτος τουλαχιστον με τετοια μογγολοφατσα που εχει τα παιδακια τον παιρνουν στο ψιλο και δεν καθονται να τον ακουσουν. Ομως οταν ιδιες λογικες περνανε απο τα υπερηρωικα κομικς, τα παιδακια οχι μονο τις διαβαζουν αλλα υποσυνειδητα και τις υιοθετουν.
    Υπαρχουν, αλλη μια τρομερη καινοτομια των υπερηρωικων κομικς των 60s, οι ομαδες/συμμαχιες/λιγκες υπερηρωων. Εκει οι υπερηρωες μεσσιες, για να αντιμετωπισουν τις τεραστιες απειλες για τον πλανητη (απειλες που εμφανιζονται απ'τους σεναριογραφους μονο και μονο για να εχουν αφορμη να δημιουργησουν αυτες τις ομαδες/συμμαχιες/λιγκες), απειλες για τις οποιες η αδυναμη ανθρωποτητα ειναι ανικανη να κανει κατι, εννωνονται ως μια ελιτ ανωτερων οντων, η οποια μαλιστα εχει μονιμη υποσταση, προκειμενου να "βοηθαει" οποτε χρειαστει (απεναντι σε οτι κρινουν οι ιδιοι οι υπερηρωες ως απειλη, οι απλοι ανθρωποι αλλα κι οι εκλεγμενες κυβερνησεις τους δεν εχουν κανενα δικαιωμα λογου μπροστα σε αυτους τους αυτοκλητους σωτηρες μας). Ανωτερη απο εμας την πλεμπα ελιτ, που μας "προσεχει" και κανει ο,τι θεωρει καλυτερο για την "προστασια" μας... Τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει; Ο κοσμος εχει αναγκη απο μια παγκοσμια ελιτ, απο μια παγκοσμια διακυβερνηση, που θα φροντιζει για την ευημερια μας... Φαινεται ο Γιωργακης διαβαζε πολλα κομικς μικρος, και του εντυοωθηκαν τετοιες ιδεες.
    Το πιο θρασυτατο σημειο μαλιστα ειναι το αρχηγειο των ομαδων αυτων ειναι παντα σε εναν δορυφορο στο διαστημα, απο οπου φαινεται η Γη απο ψηλα. Τί οι θεοι του Ολυμπου που κοιτανε τους θνητους αφ'υψηλου, τί οι συγχρονοι υπερηρωες μεσσιες;
    Εδω δεν πιστευω οτι χρειαζεται περαιτερω εξηγηση ως προς το οτι ιστοριες που περνανε στα παιδια την αναγκη υπαρξης μια ανωτερης ελιτ που μας "προστετευει" ειναι αντιπαιδαγωγικες. Σωστος ανθρωπος ειναι ο ελευθερος, ο κυριος του εαυτου του, αυτος που δε χρειαζεται αλλα ουτε ανεχεται "ανωτερους" για αφεντικα, το ακριβως αντιθετο απο αυτο που μαθαινουν στα παιδια του κοσμακη τα υπερηρωικα κομικς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή