Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πρέπει να καταργηθούν οι φοιτητικές εκλογές.


1 σχόλιο:

  1. Αρχικά, θα πρέπει να δοθεί ένας ορισμός του θέματος. Με τον όρο φοιτητικές εκλογές εννοούμε την εκλογική αυτή διαδικασία που πραγματοποιείται ετησίως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη αντιπροσώπων των φοιτητών. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έχουν ως κύρια υποχρέωση την αντιπροσώπευση του συλλόγου των φοιτητών της εκάστοτε σχολής στα συμβούλια διοίκησης. Μάλιστα στο ντιμπέιτ προτάθηκε από την πρώτη ομάδα του λόγου οι αντιπρόσωπη των φοιτητών να προκύπτουν από κλήρωση η οποία θα πραγματοποιείται σε κάθε ΓΣ της σχολής.
    Επιχείρηματα για τον αντίλογο...
    1) Οι σχολές αποτελούν μικρογραφίες της κοινωνίας. Μέσα στο περιβάλλον της σχολής του ο φοιτητής θα πρέπει να μάθει με ποιο τρόπο λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία στην οποία ζούμε, ώστε να μπορέσει να την διεκδικήσει και να την περιφρουρήσει και στο μέλλον. Έτσι, ο κάθε φοιτητής πρέπει να συνειδητοποίησει ότι οι αντιπρόσωποι εκλέγονται μέσα από νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσα από κληρώσεις που βασίζονται στην τύχη...
    Μόνο αν ο φοιτητης "διδαχθεί" τη διαδικασία των δημοκρατικών εκλογών στη σχολή του, θα εφαρμόσει τη δημοκρατία ώς πολίτης.
    2) Με την ανάθεση της αντιπροσώπευσης του φοιτητικού σώματος σε άτομα που προκύπτουν από κλήρωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα άτομα αυτά να μην αναλάβουν υπεύθυνα το ρόλο τους. Και μάλιστα δεν υποχρεούνται να λογοδοτήσουν σε κανέναν, από τη στιγμή που δεν έχουν εκφράσει εξ'αρχής την επιθυμία να αναλάβουν μια τέτοια υποχρέωση. Αντίθετα, οι αντιπρόσωποι που θα προκύπτουν από τις φοιτητικές εκλογές οφείλουν να λογοδοτούν και μάλιστα υπόκεινται σε αξιολόγηση και κριτική των πράξεων τους κάθε χρ'ονο, μέσα από τις διενεργούμενες φοιτητικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή