Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πρέπει να επιτραπεί η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε άτομα που προβαίνουν σε σημαντικές επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας.


2 σχόλια:

  1. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό, όπως δόθηκε στο debate που έγινε στην αντίστοιχη συνάντηση:

    -) Σημαντικές επενδύσεις:
    Επενδύσεις αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα (με το επιχειρείν σε δεύτερη μοίρα), οι οποίες πάντα θα είναι συνεχώς υπό κρατικό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής τους και θα αφορούν μεγάλα ποσά (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) σε βάθος χρόνου (π.χ. σε βάθος δεκαετίας).

    -) Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας:
    Τίθεται το θέμα του ποιοι θα μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Π.χ. οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούνται συχνά από πολυμελή Δ.Σ. και αρκετούς μικρομετόχους. Η υπηκοότητα θα δίνεται σε εκείνους που κατέχουν το 80% της επιχείρησης.

    -) Εσωτερικό της χώρας:
    Στην επικράτειά της, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορισμένες πληροφορίες που θεώρησα αξιόλογες για δούμε τι συμβαίνει γύρω μας και να επικαιροποιήσουμε το θέμα:

    Μάρτης 2013: "Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες που θα επενδύουν στην Ελλάδα, ο κ. Αθανασίου δηλώνει: «Στο νέο νόμο προτείνουμε επίσης να υπάρχει η πρόβλεψη της εξαιρετικής πολιτογράφησης για αλλοδαπούς επιχειρηματίες που επενδύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, στο πρότυπο παρόμοιων διατάξεων στη Γερμανία και την Κύπρο»."

    Και αντίστοιχα στη Μεγαλόνησο "Τσύπρον"
    Οκτώβριος 2013: Ψηφίστηκε η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες/ επενδυτές. Με τον όρο κατ'εξαίρεση νοείται το εξής απλό: για να μπορέσει ένας αλλοδαπός επενδυτής να επιτύχει κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα πιο κάτω κριτήρια που θα αναφέρω συνοπτικά όπως διάβασα:
    α) αγορά μετοχών και ομολόγων επενδυτικής κρατικής εταιρείας
    β) δωρεά σε κρατικό ταμείο
    γ) πιο άμεσες επενδύσεις (βλ. αγορά οικοδομών, επιχειρήσεων μέχρι μεγαλομέτοχος σε εταιρεία που αναλαμβάνει δημόσια έργα)
    δ) καταθέσεις σε τράπεζες (μάλλον τους κάνουν πλάκα με αυτό)
    ε) γενικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες
    Όλα τα παραπάνω στην Κυπριακή Δημοκρατίας -προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή