Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Προπόνηση 12/5!


Φίλες και φίλοι του debate!

Σας καλούμε στη δέκατη τρίτη (και...τυχερή!) προπόνησή μας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Αθήνα), που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 12 Μάη, 5 με 7 το απόγευμα!

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται απέναντι από την έξοδο του μετρό - Σταθμός Λαρίσης. Περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο θα βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/CentralMunicipalLibraryofAthens?fref=ts

Όπως πάντα, θα πραγματοποιηθεί ένας αγώνας-debate και θα ακολουθήσει κριτική, καθώς και συζήτηση πάνω στο θέμα του αγώνα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη παρουσίαση της διαδικασίας "παραγωγής" επιχειρημάτων!

Μπορείτε να ενημερώσετε και όσους φίλους σας ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αγώνες επιχειρηματολογίας!

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε!

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα της δέκατης τρίτης προπόνησης debate είχε ως εξής: "Σε καιρούς οικονομικής κρίσης η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο σημαντική από την προστασία του περιβάλλοντος".
    Στη συζήτηση που προηγήθηκε της διεξαγωγής του αγώνα, και ενώ οι ομάδες λόγου-αντιλόγου προετοίμαζαν τις θέσεις τους, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να διευκρινιστούν οι διαστάσεις της έννοιας "πιο σημαντική" όπως την ορίζει το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποιους αποδέκτες μπορούν τα οικονομικά οφέλη της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον- επενδυτικά αξιοποιήσιμης κατά κύριο λόγο- να υπερκεράσουν τις αναντίρρητες οικολογικές ζημίες που θα προκληθούν από την ενέργεια αυτή.
    Σημειώθηκαν ως παραδείγματα η επίκαιρη-και επίμαχη-συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον αιγιαλό και την παραλία, καθώς και το, επίσης, αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή της Β.Χαλκιδικής.
    Όπως επισημάνθηκε, η υποστήριξη της θέσης ότι, για μια χώρα σε οικονομική δυσχέρεια, η οικονομική ανάκαμψη μέσω της αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου και της προσέλκυσης επενδυτικών κινήσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, δίνει έμφαση σε έναν άμεσο και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διαχείρισης προβλημάτων και εξεύρεσης λύσεων. Από την άλλη πλευρά, η απόδοση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και υιοθέτησης μιας πράσινης πολιτικής ενός πρωταρχικού χαρακτήρα, αναγνωρίζει το θεμελιακό καθήκον των σημερινών κοινωνιών να σκέφτονται μακροπρόθεσμα τη διαμονή τους στον πλανήτη θέτοντας αδιαπραγμάτευτα όρια στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον.
    Λ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή