Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κάθε μορφή βίας είναι καταδικαστέα.


1 σχόλιο:

  1. Ορισμός :

    α. Βία : Η χρήση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης που αποβλέπει στην επιβολή εξουσίας ενός ατόμου σε ένα άλλο, με σκοπό τη ζημία της περιουσίας, τον τραυματισμό ή ακόμη και την απειλή της ζωής του.
    Από τις διάφορες μορφές βίας εξαιρέθηκε η αυτοάμυνα, η οποία θεωρήθηκε προϊόν βίας.

    β. Καταδικαστέα : Μη αποδεκτή από τους νόμους / κοινωνία.

    Επιχειρήματα Λόγου

    - Κάθε μορφή βίας επιδρά στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καθημερινότητάς του. Ως συνέπεια αυτού, το άτομο στην καθημερινότητα του γίνεται ολοένα μη παραγωγικό. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται και ο τομέας της εργασίας, όπου κατ' επέκταση επιβαρύνει την κοινωνική οικονομία.

    - Μέσω του παραδείγματος του "bullying" στα σχολεία, δόθηκαν οι επιπτώσεις που έχει η βία στην εφηβική ζωή. Οι έφηβοι, ιδιαίτερα λόγω των ψυχολογικών μεταπτώσεων που βιώνουν φυσιολογικά στην ηλικία τους, είναι περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα ευάλωτοι στη λεκτική βία. Αυτό έχει σοβαρή επίπτωση στο ηθικό τους, και ορισμένες φορές ακόμη και στη μετέπειτα πορεία της ενήλικης ζωής τους.

    - Δόθηκε το παράδειγμα της ενδοοικογενειακής βίας ( με θύμα τη γυναίκα ), στο οποίο τέθηκε το ζήτημα της ύπαρξης ενός "φαύλου κύκλου" στην περίπτωση που το θύμα είτε υπομείνει, είτε ασκήσει και εκείνο βία στον θύτη. Για τις περιπτώσεις αυτές, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένοι σύλλογοι ( π.χ. ανυπεράσπιστων γυναικών ) , οι οποίοι προσφέρουν στα θύματα ασφάλεια, διαμονή, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

    - Στην περίπτωση που κάποιες μορφές βίας γίνουν αποδεκτές, τότε:
    -> ο κάθε ένας θα ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ανομία, λόγω της αναρχίας που θα επικρατήσει, με τελικό αποτέλεσμα την κατάλυση του κράτους δικαίου.
    -> θα υπάρξει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου θα επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρού και συνεπώς θα λάβουν χώρα απολυταρχικά καθεστώτα.

    - Ο θύτης εκτονώνεται για λίγο χωρίς να θεραπεύει ουσιαστικά την αιτία που προξένησε την συμπεριφορά του αυτή ( π.χ. χαμηλή αυτοπεποίθηση, ζήλια, νοσηρό περιβάλλον ).


    Αντικρούσεις Λόγου

    - Τέθηκε το ζήτημα του "γιαουρτώματος" των πολιτικών, όπου υποστηρίχθηκε από την ομάδα του Αντίλογου πως είναι ένα μέσο με το οποίο μπορεί να δείξει ο κόσμος την αγανάκτησή του εν μέσω της εξαθλίωσης που βιώνει. Από την πλευρά του Λόγου, υποστηρίχθηκε πως το "γιαούρτωμα" δε φέρει κάποιο αποτέλεσμα στη ζωή τους και ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν τον διάλογο μέσω ειρηνικών πορειών και απεργιών.

    - Η ομάδα του Αντίλογου υποστήριξε πως η βία δεν είναι καταδικαστέα στα άτομα με ψυχικές διαταραχές και στα παιδιά, λόγω της μη ουσιαστικής πρόθεσής τους να βλάψουν τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Η ομάδα του Λόγου αντέκρουσε το επιχείρημα αυτό με την ευθύνη που έχουν οι γονείς, οι δάσκαλοι και κατ' επέκταση ολόκληρη η κοινωνία να φροντίσουν / εκπαιδεύσουν τα άτομα αυτά, έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να ασκήσουν βία.

    Δ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή